zondag 13 januari 2013

Mens en natuur 
Geef een teken

Artiesten voor Tsunami 12-12 was een gelegenheidsformatie van Vlaamse artiesten die een benefietsingle maakten waarvan de opbrengsten gingen naar de slachtoffers van de tsunami als gevolg van de aardbeving in de Indische Oceaan op 26 december 2004.

Wij hebben een bijdrage geleverd aan de kassa van de Delhaize en we hebben de single 'Geef een teken' gekocht. Zo steunden we met ons gezin de slachtoffers.












Ze hebben meer dan ooit verloren,
de huizen waar ze zijn geboren.
Ze hebben alles zien verdwijnen in de zee.
Alleen de angst die is gebleven,
waarmee ze verder moeten leven.
Want ze zullen nooit vergeten wat verdween.

Ze zijn de vaders en de moeders
die naar hun kinderen blijven zoeken.
Die geloven tegen beter weten in.
Ze zijn de gene langs de stranden,
met een foto in hun handen,
die door de tranen in hun ogen zijn verblindt.

ref.
Geef een teken,
laat ze weten,
dat ze niet alleen zijn daar,
waar de wereld is vergaan.
Geef een teken ,
laat ze weten,
dat ze niet alleen daar staan,
waar de wereld is vergaan.

Er is nog zoveel om te delen.
We zijn zovaak ontevreden.
We hebben meer dan ooit,
We hebben nooit genoeg.
In welke god we ook geloven.
Welke dromen wij ook dromen.
We zijn allemaal gemaakt van
vlees en bloed.

ref.

Er is nog zoveel om te geven,
en ons hart is niet van steen.
Laat ze zien wie we zijn.
Laat ze niet alleen.

ref. 2x

zaterdag 12 januari 2013

Mens en medemens
I was here - Beyoncé

Beyoncé noemt 'I Was Here' hymne voor wereldvrede



BEWAAR ARTIKEL
Door: Annelies De Becker
17/08/12 - 05u01
Beyoncé in de videoclip van 'I Was Here'. © photo news.
© epa.
© photo news.
De Amerikaanse R&B-zangeres Beyoncé hoopt dat haar lied 'I Was Here' de nieuwe hymne voor wereldvrede wordt, nadat ze het op 4 augustus heeft gezongen voor de Verenigde Naties in New York. Aan de Amerikaanse televisiepresentator Anderson Cooper heeft ze verteld dat ze hoopt dat het lied overal ter wereld een positieve invloed achterlaat.

"Het lied gaat over een voetafdruk achterlaten op deze wereld", vertelde ze. "Ik denk dat dat ieders droom is. Ik heb het gevoel dat we allemaal willen weten dat ons leven iets zal betekenen. We hebben allemaal een doel en we hebben allemaal onze sterktes. Het voelt goed om iets voor iemand anders te doen." De 30-jarige zal de opbrengst van het nummer aan World Humanitarian Day schenken, die plaatsvindt op zondag 19 augustus.

Onlangs werden Beyoncé en haar echtgenoot Jay-Z door zanger Harry Belafonte verweten dat niet genoeg te doen voor de minderbedeelden in Hollywood. Waarop Beyoncé's team een dossier samenstelde over haar liefdadigheidswerk en het aan de krant The Wall Street Journal bezorgde. Daaruit blijkt onder andere dat ze in 2008 100.000 dollar gaf aan de slachtoffers van orkaan Ike in Texas.















http://www.youtube.com/watch?v=i41qWJ6QjPI
Mens en lijden
Rigina Spektor - Laughing With

Laughing With is een lied waar men enerzijds kan lachen om God. Als er een leuke gebeurtenis plaatsvindt en je je amuseert, kan je lachen om God. Maar anderzijds zijn er ook momenten waar je niet kan lachen om God. Het is vanzelfsprekend, dat wanneer je in het ziekenhuis ligt, iemand verloren hebt, miserie kent, je niet zal lachen en je zal misschien een moment hebben dat je niet meer in God gelooft. Denk dan eens aan de leuke momenten in je leven.

Mens en natuur
Energy, let's save it.













In het begin van dit filmpje toont men aan hoeveel energie we wel niet verspillen. Een kraan laten lopen terwijl we even iets anders doen. In het midden toont van het filmpje toont men de effecten ervan, de aarde warmt op, het ijs smelt, waardoor de ijsberen in levensbedreiging zijn. Dat zet men in dit filmpje tot nadenken. Je kan al heel wat energie besparen door spaarlampen te gebruiken, deksels op je kookpannen te zetten, stekkers uit het stopcontact trekken, die je op dat moment niet nodig hebt... Dit houdt allemaal niet veel werk in en het heeft een enorm effect.
Mens en natuur
Duurzaamheid - Goede voornemens

In dit filmpje hoort u van verschillende mensen hun voornemens voor het nieuwe jaar die betrekking hebben tot duurzaamheid. Het gaat van zonnepanelen aanschaffen tot het stoppen van roken, korte ritten met de fiets maken, minder licht laten branden in een bedrijf...

Mijn voornemen met betrekking tot duurzaamheid is vroeger opstaan, zodat ik voorkom de bus te missen en dat ik dus niet met de auto naar school moet komen.


http://www.google.be/imgres?
Mens en natuur
Bereken uw ecologische voetafdruk

Resultaat van mijn ecologische voetafdruk:



Ik zit ruim onder de gemiddelde voetafdruk van een Belg, wat me gelukkig maakt. Ik heb nog maar  één keer op vakantie gegaan met het vliegtuig, wat misschien dat grote verschil maakt. Ik woon op een boerderij en dan is het niet handig voor ons gezin om op reis te vertrekken, want dieren voeden zich niet vanzelf.


Toen ik dit zag was ik toch wel even verschoten, dit is een enorm verschil met hoe we nu leven. Ik denk dat er toch wel serieus zal moeten ingegrepen worden vooraleer we ons verlagen tot deze duurzame voetafdruk.


Mens en natuur
Ecologische voetafdruk na Dagen Zonder Vlees verkleind met 160 hectare

Dagen Zonder Vlees, een actie waarbij niet-vegetariërs zich engageren om tijdens de vastenperiode minder vlees en vis te eten, is op Paaszondag afgesloten. Alle deelnemers samen verkleinden hun ecologische voetafdruk met ruim 160 hectare. Dat meldt initiatiefneemster van de actie, Alexia Leysen.

http://www.demorgen.be/

Mijn opinie:

Ik vind dat een goed initiatief. Het moet vol te houden zijn. Het is niet zo een superlange periode en er zijn zoveel andere heerlijke dingen om van te smullen. Dit jaar zou ik dit ook wel eens willen proberen, ook al ben ik verzot op vlees en moeten mijn ouders hier natuurlijk ook mee akkoord gaan. Je kan moeilijk voor iedereen iets anders klaarmaken. Dat zou ook niet het ideale zijn. 

Mens en medemens
Moeten we nog investeren in rokers?

De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB) zegt in een interview met De Morgen dat de overheid strenger moet optreden tegen al wie zichzelf ziek maakt. 'Moeten we nog blijven investeren in rokers die na een hartingreep blijven roken?'



Mijn opinie:

 Ik vind dat hij gelijk heeft, maar het is niet realistisch in mijn ogen. Je kan maar moeilijk rokers laten sterven, omdat het hun schuld is. Vroeger wist men niet dat roken schadelijk was voor de gezondheid. Die mensen zijn nu dus wel verslaafd en het is heel moeilijk om van een verslaving af te geraken. Men kan wel jonge mensen inlichten over de effecten van roken en proberen zo veel mogelijk mensen ervan af te houden. Het is ook aan de ouders vind ik om hun kinderen dat te verbieden. Als je als ouder zelf rookt ligt dat misschien wat moeilijker, maar het is het proberen waard!

                                                                                                         








http://www.cigarwebshop.com/



Mens en natuur
Natuur en de wereldreligies


de natuur in het boeddhismeBoeddhisme

Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek én wat nodig is om te leven. Als wij als mensen goed met elkaar samenwerken, dan is Moeder Aarde gezond. Maar als we dat niet doen, betekent dit voor de planeet ziekte of zelfs de ondergang. Er zijn volgens boeddhisten genoeg redenen om te zeggen dat Moeder Aarde op dit moment ziek is. Dat terwijl we ook genoeg middelen hebben om de aarde gezond te houden.









Christendom
Adam en Eva in het paradijs


De natuur is in het christendom belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen deze schepping goed te onderhouden.

Volgens de Bijbel, het heilige boek van de christenen, is de natuur ondergeschikt aan de mens: de mens heeft de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren.
Dit betekent niet dat de mens alles mag vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar de mens moet er voor zorgen (als een conciërge of rentmeester*). De mens is geen eigenaar van de aarde en hij mag de aarde niet uitbuiten. Hij moet er goed voor zorgen, omdat er na hem ook weer mensen komen. Daarom wordt er in het christendom gezegd dat de mens de aarde niet bezit maar heeft geleend van God.




Heilige koeHindoeïsme

Wat alle hindoes bindt, is de manier waarop ze tegen de natuur aankijken. Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven bovendien dat de natuur een ziel kan hebben. Vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn volgens hen geliefde woonplaatsen van de geesten.
Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. De hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor hindoes zelfs heilige dieren!




Islam

Het Turkse Tema maakt Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Het wegspoelen van vruchtbare grond is in 90 procent van het land een probleem. De noodzaak van natuurbescherming kwam hier later bij. Tema beroept zich op het heilige boek van de islam: de Koran.


Tema








Jodendom

de schone schepping
Jahweh, de god van de joden, heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan: “Kijk naar mijn creaties! Zie hoe mooi en perfect ze zijn! Ik heb ze voor jullie gemaakt. Wees er zeker van dat je Mijn wereld niet kapot maakt of vernietigt. Als jullie dat doen, zal er niemand na jullie zijn om het te maken.”

De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, hout om huizen te bouwen etc. Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot.




Mens en natuur
Kalfke Willy
















http://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ

Op deze barbecue wou basta de mensen confronteren met wat ze eigenlijk op hun bord krijgen. In het begin van het programma stelt Basta twee kalfjes voor, kalfje Barabas en kalfje Willy. Later in het programma, moest één kalfje zorgen voor eten op de barbecue. Op de barbecue zagen de mensen alleen kalfje Barabas. Dus iedereen wist dat kalfje Willy op hun bord zou liggen. De mensen waren er niet goed van.

Zou het kalfje Barabas of Willy niet zijn, zou het even erg zijn, het zou dan een ander zijn,  geen kalfje, maar een koe. Ze hebben hier waarschijnlijk kalfjes genomen, omdat die schattig zijn, wat het erger maakt ze te slachten. Er zijn al veel koeien voor ons moeten sterven. Wij eten teveel vlees, wat ongezond is, we hebben wel vlees nodig maar niet elke dag. 
Mens en natuur
Tim Jackson

In dit filmpje ziet u de uiteenzetting van Tim Jackson. Hij haalt het onderwerp welvaart aan. We zien welvaart alleen maar in termen van geld en economische groei. Er worden regenwouden gekapt, olie gaat verloren, het is niet goed zoals we bezig zijn, onze levensstijl moet dringend aangepakt worden.

Er wordt steeds meer en meer geconsumeerd. Het is als een visieuze cirkel. Er worden nieuwe producten op de markt gebracht die we kopen, doordat we ze allemaal kopen kunnen er weer massaal veel nieuwe dingen op de markt komen. Er wordt steeds meer gekocht en geproduceerd.

Veel mensen kopen veel, om aan te tonen hoe rijk ze wel niet zijn, ze kopen dan niet alleen veel dingen, maar ook dure dingen. Sommigen willen indruk maken op mensen waar we niet om geven. We willen een leven zonder schaamte en kopen daarom Ipads, gaan op reis.


Mijn opinie:

Het zijn volgens mij niet alleen de welgestelde mensen die veel en dure dingen kopen, maar ook mensen die het iets minder breed hebben. Ze willen niet onderdoen, en willen bij de groep behoren. Dit komt vroeg of laat toch uit en die mensen geraken dan in de schulden. Eerst de grote jan uithangen en dan in de schulden komen, op die manier zal niemand meer van je moeten weten.

vrijdag 11 januari 2013

Mens en natuur
De weggooitest

Resultaat van de test:

Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!


Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.


Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat afval een groot effect heeft op het milieu. Thuis gooien wij niet zoveel eten weg. 
Ik vind de test niet zo betrouwbaar, er was een vraag: 'Houdt u na de warme maaltijd weleens eten over?'. Daarop heb ik het volgende geantwoord:'Regelmatig houd ik eten over.'. Wij zijn met een gezin van vijf en dat is moeilijk inschatten, die ene keer eet je meer als de andere keer, wij gooien de resten dan niet in de vuilbak, maar houden dat voor de volgende dag of als er niet veel meer inzit geven we dat aan onze katten. Dat behoort dan niet bij het afval.  
Mens en natuur
The Greed song
















Het liedje gaat over een jongen die alsmaar meer wilt, ook al kost het hem veel geld, hij heeft nooit genoeg. Zo zijn er veel kinderen, dat is een groot probleem naar mijn mening. Ik merkte ook op tijdens mijn stage dat de kinderen nu veel meer krijgen van de Sint of vroeger. Maar zijn ze daarom gelukkiger, ik denk het niet. Op den duur moet het speelgoed dat je krijgt ook alsmaar groter en groter zijn en ben je niet meer gelukkig met de kleine dingen in het leven. Volgens mij ligt het probleem voor een groot deel aan de ouders, ze geven veel te rap toe en willen hun kinderen teveel verwennen. Je kan je kinderen ook verwennen op een andere manier bv. door je met hen bezig te houden, ermee te spelen,..
Mens en natuur
Het klimaat verandert

Wat is klimaatverandering?

Het klimaat op aarde heeft altijd geschommeld. Zo woonden er 100 miljoen jaar geleden in onze streken dinosaurussen… in een tropische omgeving. Nauwelijks 15.000 jaar geleden was ditzelfde landschap dan weer bedekt met ijs: de ijskap strekte zich uit tot het noorden van Nederland en je kon over het ijs naar Engeland wandelen.

Doorheen de geschiedenis van de planeet zijn er reeds grote klimaatveranderingen geweest: het klimaat veranderde als gevolg van natuurlijke oorzaken, en zal dat ook in de toekomst blijven doen.

Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weertype of klimaat over een bepaalde periode. De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur, veranderingen van luchtstromingen en van de waterkringloop en daarmee van de bewolking en de hoeveelheid neerslag op aarde.


Gevolgen van de klimaatsverandering:
  • Extreme klimaatsverschijnselen: zoals zware stormen, droogtes, overvloedige neerslag, ... komen steeds vaker voor.

  • De seizoenen zijn erg onstabiel geworden: wat onder andere gevolgen heeft voor de landbouwd en voor de fauna en flora.
  • Het zeepeil: stijgt wat een bedreiging vormt voor miljoenen mensen die dichtbij de kust wonen.
  • De gletsjers smelten massaal: en dat brengt de bevoorrading met water van heel wat mensen in gevaar. 
De biodiversiteit staat de dag van vandaag reeds onder druk: vervuiling, ontbossing, teloorgang van de habitat, overbevissing, ... De klimaatsverandering zal het voortbestaan van heel wat soorten nog problematischer maken.

Oplossing:

  • We zullen de uitstoot van broeikasgassen met 80% tot 95% moeten verminderen tegen 2050 ten opzichte van de hoeveelheid uitgestoten in 1990.

  • Niet alleen overheden en grote bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ook de levensstijl van miljoenen mensen heeft een impact op ons klimaat.


    Bron: http://www.climatechallenge.be/nl/klimaatverandering-woord-en-beeld/wat-zijn-oplossingen.aspx


    Sing for the climate


    Meer dan 60.000 mensen hebben in 180 steden en gemeenten in België het lied 'Do it Now' meegezongen. Wij hebben met het KATHO Tielt ook mee meegezongen, hieronder kunt u het lied beluisteren, die door ons werd ingezongen. We willen hiermee dat er maatregelen komen tegen de klimaatopwarming. Er moet dringend iets veranderen, met dit filmpje wil Nic Balthazar dat iedereen bewust wordt van de huidige situatie. 


    Er wordt over het onderwerp, 'de opwarming van de aarde' veel gespeculeerd, maar eerlijk gezegd heb ik er zelf nog niet veel aan gedaan en ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enigste ben. Er is een kloof tussen houding en gedrag: tussen wat je zegt belangrijk te vinden en wat je daadwerkelijk in de praktijk doet. Ik ben zodanig gewoon om elke dag vlees te eten, er zal al heel wat moeten vooraleer ik minder vlees zal eten, ik ben er verzot op. Dit zal gevolgen hebben voor het dierenwelzijn maar dit zal vooral een aanzienlijke verhoging van de druk op het milieu betekenen (water- en landschaarste, verlies aan biodiversiteit, op termijn voedselrellen enz). We willen precies allemaal die gevolgen niet onder ogen zien.



    http://www.youtube.com/watch?v=NfQrEH-WZeg

    Mens en natuur
    Laat ons een bloem

    Louis Neefs verwoordde duurzame ontwikkeling in zijn lied als volgt: 'Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is. Laat ons een boom en het zicht op de zee. Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is. De wereld die moet nog een eeuwigheid mee.















    http://www.youtube.com/watch?v=71wghw75fQs

    Het is de opdracht om voor onze nakomelingen te zorgen en de aarde niet 'op' te gebruiken.


    donderdag 10 januari 2013

    Mens en lijden
    Oscar et la damme Rose


    Oscar is tien jaar en heeft kanker. Als hij ontdekt dat zijn ouders voor hem verzwijgen dat hij dood gaat, wil hij hen niet meer zien! Toevallig loopt hij Rose tegen het lijf, een knorrige vrouw in een roze mantelpakje, die pizza’s levert in het ziekenhuis. Zij is wél recht voor de raap en vertelt wél de waarheid. Om hem te verstrooien stelt Rose een spel voor: doen alsof elke dag telt voor tien jaar. Zo beleeft Oscar alle hoogtepunten van zijn leven in een paar dagen tijd. Tussen Oscar en Rose ontstaat een bijzondere vriendschap die hun leven zal veranderen.

    Deze film hebben we mogen bekijken tijdens de lessen RZL. Ik vond het erg om te zien dat de ouders de waarheid niet onder ogen willen zien en dat verzwijgen voor hem. Wat het nog erger maakt is dat hij aan de deur het slechte nieuws afluistert. Waardoor hij de laatste dagen van zijn leven geen woord zegt tegen zijn ouders. Zijn ouders verstaan hem niet. Gelukkig heeft hij nog Rose. De ouders, en het kind lijden moreel. De ouders spelen twee rollen, we hebben te maken met zelfbedrog.

    Trailer:

















    Mens en lijden
    La stanza del figlio (of The Son's Room)


    Giovanni is een psychiater met een succesvolle praktijk in een kleine gemeenschap in de buurt van de oceaan. Giovanni heeft een warme relatie met zijn vrouw Paola, en ze hebben een paar goed-aangepaste tiener kinderen. Maar de familierust is verbrijzeld wanneer één van hun kinderen sterft. De familie worstelt om verder te gaan na dat verwoestende verlies.

    Ze lijden moreel op persoonlijk vlak, maar ook mondiaal want Giovanni functioneerd hierdoor waarschijnlijk minder als psychiater, wat zijn cliënten minder aangenaam vinden natuurlijk. 

    Trailer:
















    Mens en lijden
    Des hommes et des dieux

    De film is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, van zeven monniken (de achtste verstopte zich onder zijn bed en wist zo te overleven) die in 1996 zijn ontvoerd door moslimterroristen in Algerije en later zijn vermoord. De broeders wisten dat ze in groot gevaar verkeerden. Toch besloten ze unaniem om niet te vertrekken, en hun lot deemoedig af te wachten.

    De monniken en het dorp lijden hier moreel op persoonlijk en mondiaal vlak.


    Mens en lijden
    Le gamin au vélo

    Cyril is net geen twaalf. Hij loopt weg uit het kindertehuis waar zijn vader hem achtergelaten heeft met de belofte hem te komen halen. 
    Tijdens zijn zoektocht naar zijn vader, ontmoet hij Samantha, een vrouw die hem liefde zou kunnen geven en zijn woede zou kunnen sussen.
    Wanneer zijn hij zijn vader gevonden heeft, zegt zijn vader hem terug te bellen, misschien zaterdag. Maar dat is hij niet van plan, hij wil niets van zijn zoon weten. 

    Cyril lijdt moreel, op persoonlijk vlak, hij doet veel moeite om zijn vader te vinden, wanneer hij die eindelijk vindt, wilt zijn vader helemaal niets met hem te maken hebben.De vader neemt verschillende rollen op zich. Tegen zijn zoon zegt hij dat hij gaat terugbellen, maar eigenlijk weet hij van zichzelf dat hij niet gaat terugbellen en wilt hij niets met hem te maken hebben. Het is een vorm van zelfbedrog.

    Mens en lijden
    Martelpraktijken in Syrië

    Toen ik het filmpje zag was ik geschokt. Het is vreselijk om zoiets te horen van iemand die zelf gemarteld is geweest. 

    De mensen die dit doen zijn in mijn ogen beesten. Ik snap niet hoe je in staat kan zijn zoiets te doen. 

    Verschillende marteltechnieken:
    • Het verwijderen van organen. Het slachtoffer werd gedwongen toe te kijken hoe zijn/haar organen werden verwijderd uit het lichaam.
    • Waterboarding is een verhoortechniek waarbij de vastgebonden verhoorde een natte doek over het gezicht krijgt gelegd waarover telkens water wordt uitgegoten. Hierdoor krijgt deze het gevoel te verdrinken.
    • Het wiel. Het wiel was een van de pijnlijkste manieren van marteling. Eerst werden de botten op strategische plekken gebroken, waarna het slachtoffer tussen de spaken van het wiel werd gedrapeerd. Een andere wijze was het slachtoffer op het wiel vastbinden waarna alsnog de botten werden gebroken.
    • De waterproef. De verdachte werd op een bank gelegd en vastgebonden. Zijn hoofd rustte niet op de bank, zodat het hoofd van de ondervraagde geen steun had. De beul stak een grote trechter in de mond en de assistent-beul goot met een waterkan grote hoeveelheden water in de keel. Door het achteroverliggen van zijn/haar hoofd, kon het slachtoffer zodanig moeilijk slikken, dat het water uit zijn mond en neusgaten spoot. Met pijn aan de sinussen en eventueel water in de longen als gevolg.
    • Een andere manier van marteling met water was dat de beul het slachtoffer dwong zoveel water te drinken dat de maag op ploffen stond. Vervolgens zou hierop geslagen worden met zware objecten of werd het slachtoffer aan de benen omhoog gehesen. Op deze manier kon de zware maag druk zetten op andere organen.
    • De rektafel. De "verdachte" werd aan handen en voeten aan de uiteinden van de rektafel, ook wel pijnbank genoemd, vastgebonden en op rollen met ijzeren pinnen gelegd. Zijn vastgebonden polsen waren met touwen of kettingen vastgemaakt aan een rad. Daarop draaide de beul aan het rad met behulp van een tandwiel, waardoor het slachtoffer uitgerekt werd en over de pinnen gleed. Een geestelijke, meestal dominicanen of franciscanen en de inquisiteur ondervroegen het slachtoffer. Als het slachtoffer niet naar tevredenheid antwoordde, werd het rad verder gedraaid.
    • Geseling. De ondervraagde werd aan zijn handen opgehangen, zodat hij met zijn voeten net boven de grond hing. Op zijn ontblote bovenlichaam werd hij/zij geslagen met een zweep of roede.
    • De halsband. De hals van het rechtop zittende slachtoffer werd gekneld in een houten halsband met scherpe pinnen aan de binnenkant. Bij de minste beweging drongen de pinnen in de hals.
    • Duimschroeven. Met een draaibankinstrument werden de duimen geplet.
    • Zo zijn er nog vele andere...
    Mens en lijden
    Flanders Fields 


    Het In Flanders Fields Museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Het is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, een belangrijk symbool van oorlogsleed en van wederopstanding daarna. De volledig nieuwe permanente tentoonstelling vertelt over de inval in België en de eerste maanden van de bewegingsoorlog, over de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek - van het strand van Nieuwpoort tot de Leie in Armentières -, over het einde van de oorlog én over de voortdurende herdenking sindsdien.


    Het museum werkt vanuit veel mogelijke gezichtspunten. Het algemene en militair-historische is belangrijk, maar evengoed de relatie met het heden, onze omgang, als mens en als samenleving, met ons verleden en dat van alle andere betrokken landen. Mensen uit vijf continenten en van meer dan vijftig verschillende landen en culturen namen deel aan de oorlog in Vlaanderen. Ons publiek is dan ook divers en uiterst internationaal.



    Mens en lijden
    Noodweer op pukkelpop

















    http://www.youtube.com/watch?v=uFNUF3LxMG4

    Op 18 augustus trok omstreeks 18.15 uur een kort maar zeer hevig onweer over de weide te Kiewit. In enkele minuten tijd stond de volledige weide blank en door de hevige windstoten knapten enkele bomen af. Uit angst voor de wind gingen veel mensen in de Château-tent schuilen, maar die stortte ten gevolge van grote hagelstenen, regen en hevige windstoten in. Hierbij kwam één persoon om het leven en raakten vele anderen licht tot zwaargewond. Nadat de tent ingestort was, liep iedereen naar de zijuitgangen en probeerde familie en vrienden te bereiken, waardoor het mobiele-telefoonnetwerk enkele uren plat lag. 

    Rond twee uur waren veel van de 60.000 festivalgangers op de ondergelopen weide weg. Op dat moment hadden al drie mensen het leven verloren. Later op de nacht stierven nog 2 slachtoffers in het ziekenhuis en de dag erna vochten nog drie personen voor hun leven.
    Uit respect voor de slachtoffers werd het volledige festival afgeblazen. Het zou normaal nog tot en met zaterdag geduurd hebben

    Toen ik hoorde over de ramp, was ik erg geschrokken. Ik had vrienden die op dat moment daar waren, maar kon ze niet bereiken. Op dat moment begon ik me vanalles in te beelden, ik mocht er niet aan denken dat er hen iets overkwam. De dag erna kreeg ik te horen dat er niets met hen aan de hand was, ik was opgelucht!

    Ik respecteer hun beslissing dat ze het volledige festival afgeblazen hebben. Mocht ik Chokri Mahassine zijn zou ik net hetzelfde gedaan hebben. Ik zou mij niet kunnen amuseren, als er op die plaats de dag ervoor doden zijn gevallen.
    Mens en lijden
    De dood bij de islam

    Elke cultuur heeft zijn eigen manieren om om te gaan met de grote momenten in het leven. Het spreekt dan ook voor zich dat ook aan rouwen heel wat tradities en gebruiken verbonden zijn.

    Wat je hier in het filmpje ziet is de rituele wassing. Dit gebruik wordt uitgevoerd in een ziekenhuis, rouwkamer of moskee. Volgens de islam is een dood lichaam onrein. Opdat de overledene rein voor Allah zou kunnen verschijnen, is dus een rituele wassing nodig. 

    Eén of meerdere volwassen moslims moeten deze taak vrijwillig op zich nemen. In principe zijn het de naaste familieleden die het lichaam wassen, maar omdat dat voor hen soms te emotioneel kan zijn, kunnen ook vrijwilligers of beroepswassers onder leiding van een imam voor de wassing instaan. Het is de regel dat een mannenlichaam door mannen en een vrouwenlichaam door vrouwen gewassen wordt. De enige uitzondering daarop is voor mensen die gehuwd zijn. In dat geval mag ook de partner de wassing uitvoeren. Het wassen moet altijd gebeuren door mensen die zichzelf ook eerst ritueel gewassen hebben.

    Mijn opinie:

    Ik denk dat ik dat niet zou kunnen, een overleden naast familielid wassen. Ik zou er een trauma aan overhouden. Als er iemand sterft wil ik die persoon gedenken zoals hij was. Ik wil niet telkens een lijk voor mij zien als ik aan die persoon denk. Conclusie: persoonlijk vind ik dit een vreemd ritueel.
    Mens en lijden
    Allerzielen

    Op 2 november vieren we Allerzielen, we gedenken die dag de mensen die gestorven zijn. Wij gaan met onze familie altijd op 1 november naar de kerk om de overledenen te herdenken. Deze dag noemt men Allerheiligen. Op die dag gaan we eerst naar de kerk en vervolgens bezoeken we het kerkhof, waarbij alle graven bezet zijn met bloemen.

    Ik vind het mooi dat deze twee dagen bestaan, zo staan we nog eens extra stil bij de overledenen. We verzorgen het graf vooraf, door het mooi te maken, bloemen te zetten. Ik geloof in het leven na de dood, ik kan me niet inbeelden, dat je plots niets meer bent. Soms denk ik zelf dat je dan ergens anders in de wereld herboren wordt. Het antwoord op mijn vraag zal ik spijtig genoeg nooit weten, maar ik geloof erin.

















    Mens en lijden
    Rituelen uit het hindoeïsme

    In dit filmpje zie je de verschillende rituelen bij het hindoeïsme, de geboorte, het huwelijk en de dood. In het filmpje wordt de dood meest uitgebreid getoond. Het gebeurd helemaal anders dan bij ons, elke godsdienst is immers anders en dat maakt het speciaal.

    Meestal cremeren de hindoes hun doden, zodat de ziel vrij is om te gaan. Na het overlijden wordt de gestorvene gewassen en naar de verbrandingsplaats gebracht. Om de ziel te reinigen wordt de as, als dat mogelijk is, verstrooid in de Ganges. Die heilige rivier staat voor leven en dood, de vergankelijkheid van het lichaam en de onsterfelijkheid van de ziel. Tijdens de crematie en daarna, vinden rituelen plaats om de ziel een goede start te bezorgen in zijn volgende bestaan.

    De periode tussen dood en geboorte, die volgens bepaalde stromingen twaalf dagen duurt, breng je door in een omgeving die strookt met je karma uit het afgelopen leven. Zo bevinden slechte mensen zich in een hel, en goede mensen in een paradijs.

    Mens en lijden
    Te quiero, Mama

    Jan ging de wereld rond om gevangenissen te bezoeken. Hij heeft het laagste van de mensheid tegengekomen, honger en foltering, maar ook het mooiste van de mens, solidariteit, creativiteit en ook vreugde. Hij vertelt over zijn ervaringen en over zijn ontmoeting met Gonzalo. Die zit een straf uit in de gevangenis van Wortel, waar hij regelmatig de kapel bezoekt om dichter bij zijn overleden moeder te zijn.

    Jan werkt ook deels in de gevangenis, waar een moeder palliatief verklaard werd, haar zoon Gonzalo werd net voor de de dood van zijn moeder opgenomen in de gevangenis wegens drugs. Jan kreeg de opdracht hem persoonlijk te gaan vertellen dat zijn moeder gestorven was. Gonzalo was erg aangedaan, hij had geen afscheid kunnen nemen van zijn moeder. hij voelde zich verantwoordelijk. Hij wou zich herpakken als hij terug vrij zou komen, een nieuwe start nemen. Hij gaat sinds de dood van zijn moeder elke week naar de mis en laat een kaarsje branden voor zijn moeder om haar te herdenken.

    Hier kan je de reportage bekijken.

    Mijn opinie:

    Ik geloof dat hij er spijt van heeft en zich gaat herpakken. Hij heeft zich laten meeslepen, maar ik geloof na het uitzitten van zijn straf, dat hij iemand anders zal zijn. Het valt natuurlijk niet goed te praten wat hij heeft gedaan, want het heeft zijn moeder natuurlijk niet geholpen tijdens het doorstaan van haar ziekte, maar hij verdient een tweede kans. Het is ook mooi hoe hij zijn moeder herdenkt, hij voelt zich erg verantwoordelijk.


    woensdag 9 januari 2013

    Mens en lijden
    Afscheid van pasgeboren leven

    Ine is pastor in het UZ Gasthuisberg in Leuven en is vooral bezig met de patiënten in de verloskamer en op de neonatale afdeling. Ze begeleidt onder meer ouders bij hun rouwproces na een zwangerschapsonderbreking.

    Ze luistert naar de verhalen van ouders en helpt hen bij de verwerking. Hier in dit filmpje heeft Ine erg veel voor het gezin betekent. Toen het kindje (achille) nog leefde kregen ze te horen van de dokter dat het kind niet levensvatbaar is, het had verschillende afwijkingen, hartafwijkingen. Ze wouden voor dat hun kind stierf het nog laten dopen, het oudere zusje Nora was ook gedoopt, dus vonden zij dat achille evenveel recht had om ook gedoopt te worden. Ze vroegen ofdat Ine de begrafenis wou leiden, zij heeft dat gedaan, het koppel is haar er erg dankbaar voor.

    Ik vind het mooi hoe iemand een gezin kan helpen door steun aan te bieden en te zoeken wat zinvol voor hen is. ze proberen mensen nabij te zijn op vlak van spiritualiteit en levensvragen. De mensen waarderen dit echt dat ze zo goed worden opgevangen. 

    Ine gelooft dat God mensen helpt. Het is niet vanzelfsprekend te blijven geloven in God als je zo'n job hebt, want er sterven voortdurend mensen, mensen lijden, zien af. Dat vind ik erg knap van haar.

    De video kan je hier bekijken.



    Mens en medemens
    Quota voor vrouwelijke topambtenaren

    In een artikel uit de Morgen heeft N-VA-Kamerlid Ben Weyts kritiek op het voorstel van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) om quota in te voeren voor het aantal vrouwelijke topambtenaren. Dergelijke quota zijn "verboden" en bovendien "vernederend", zegt Weyts. Positieve discriminatie is ook discriminatie en dus niet toegestaan", aldus Weyts.
    Daarnaast zijn quota volgens Weyts ronduit "vernederend" voor vrouwen. "Net als iedereen willen zij geselecteerd worden omwille van hun kennis en talent, niet omwille van hun geslacht."

    http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1397804/2012/02/21/Quota-voor-vrouwelijke-topambtenaren-zijn-verboden-en-vernederend.dhtml

    Mijn opinie:
    Ik vind het jammer dat de vraag zich stelt dat er quota moeten zijn, het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat er zowel mannen als vrouwen topfuncties bekleden. Spijtig genoeg is het "glazend plafond" voor vrouwen nog geen verleden tijd en moeten vrouwen zich nog altijd meer bewijzen dan mannen. Anderzijds moet men ook toegeven dat veel vrouwen afhaken omdat de combinatie 'carrière en gezin' niet altijd zo evident is. 
    Veelal valt nog steeds de zorg voor het gezin grotendeels op de vrouw.
    Daarom is het misschien wel beter dat er een quota opgelegd wordt, vrouwen hebben immers andere ingevingen als mannen en door die samenwerking kunnen er goede ideeën vloeien. Waarde die hieruit voortvloeit: heb respect voor het andere geslacht.