Hoe reageer jij als een lln. zijn/haar taak niet maakt?
Mijn morele intuïtie zal zijn bij de eerste keer: "Iedereen kan eens iets vergeten". Ik, als leerkracht, zal geen nul geven, dat demotiveert een kind en vind ik onrechtvaardig. Het kan altijd gebeuren dat je iets vergeet. Vergeten is menselijk.
Ik zou er een systeem in steken. Wanneer het zijn taak de eerste dag niet mee heeft, verliest het kind 2 punten. Ik zal vragen het de volgende dag in te dienen, wanneer het kind zijn taak dan nog niet heeft gemaakt verliest het terug 2 punten en zo ga ik verder. Dit vind ik het eerlijkst t.o.v. de leerlingen die wel hun taak hebben gemaakt.
Wanneer een kind in een trimester 3 keer zijn taak vergeet zou ik er nog een schrijftaak bovenop geven, zo zal een kind minder rap vergeten.
Want als je nooit minpunten geeft of een straf uitdeelt zal een kind soms zijn voeten eraan vegen en de taak gewoon niet maken.
Ik kan deze situatie toepassen op het praktisch ethisch model.
Grondhouding aannemen
Ik ben mezelf en ik speel geen rol. Ik kan me enerzijds inleven in de leerling die zijn/haar taak vergat te maken, door die geen 0 te geven. Anderzijds kan ik me inleven in zijn/haar medeleerlingen door hem/haar toch 2 punten af te trekken zodat dit eerlijk is t.o.v. de anderen.
Dialoog voeren met de betrokken
Voor het schooljaar begint zal ik vragen aan mijn collega's hoe zij dit punt zullen aanpakken gedurende het schooljaar, zodat de ene klas geen 0 krijgt en de andere wel, dit zou tot conflicten lijden tussen de leerlingen van de verschillende klassen. Ik zal ook vragen aan de directeur of hij deze methode rechtvaardig vindt.
De situatie analyseren
In dit geval, moet ik geen voorgeschiedenis hebben van de leerlingen, iedereen begint op de eerste schooldag met een nieuwe lijn. In dit geval mag je geen vooroordelen opdoen.
Handelingsmogelijkheden onderzoeken
Ik weet niet wat het effect zal zijn van deze methode. Mocht dit niet lukken probeer ik samen met de andere collega's te zoeken naar andere creatieve mogelijkheden. Bv. taak laten maken in de studie.
Motieven verhelderen
Ik zal bij de tweede keer vragen hoe dit komt, misschien is de leerling te lui om dit te maken. Wanneer het opvalt dat iemand veel zijn/haar taak vergeet, kan je een individueel gesprek met hem/haar aangaan.
Evaluatiemoment: intuïties uitspreken
De eerste keer zal ik altijd zeggen, dat dit eens kan gebeuren, ik vergeet soms ook iets. Vergeten is menselijk. Wanneer dit al niet meer de eerste keer is zal ik mij misschien eens boos maken, om hij/zij duidelijk te maken dat er niet met de voeten kan worden gespeeld van een leerkracht.
Evaluatiemoment: normen verduidelijken
Normen zijn richtlijnen voor het handelen en bevatten de wijsheid die gegroeid is vanuit de vorige generaties of in actuele discussies. Bv. je mag een kind niet slaan. In het schoolreglement staan heel wat normen.
Evaluatiemoment: waarden evalueren
Ik mag een kleuter/leerling straffen, maar een straf mag nooit de (fysieke) integriteit van een kleuter/leerling schenden. M.a.w. je mag kleuters/leerlingen nooit belachelijk maken of je mag geen lijfstraffen geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten