vrijdag 11 januari 2013

Mens en natuur
De weggooitest

Resultaat van de test:

Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!


Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.


Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat afval een groot effect heeft op het milieu. Thuis gooien wij niet zoveel eten weg. 
Ik vind de test niet zo betrouwbaar, er was een vraag: 'Houdt u na de warme maaltijd weleens eten over?'. Daarop heb ik het volgende geantwoord:'Regelmatig houd ik eten over.'. Wij zijn met een gezin van vijf en dat is moeilijk inschatten, die ene keer eet je meer als de andere keer, wij gooien de resten dan niet in de vuilbak, maar houden dat voor de volgende dag of als er niet veel meer inzit geven we dat aan onze katten. Dat behoort dan niet bij het afval.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten